Programy / Kulinaria / Okrasa łamie przepisy / Okrasa łamie przepisy, 27.04.2013
  • Okrasa łamie przepisy
  • 27.04.2013
Gotowanie w przedszkolu

Goście: Nina Szuniewicz, Grażyna Kubiak oraz dzieci z przedszkola w Roszkach

Potrawa 1

Sznycel z indyka w płatkach kukurydzianych z sosem z suszonych pomidorów


Składniki:
• 6 plastrów z piersi indyka
• 2 jaja
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 szklanka płatków kukurydzianych
• 1 pęczek świeżej bazylii
• 200 ml jogurtu naturalnego 
• 100 g suszonych pomidorów
• 100 g żółtego sera
• sól, pieprz, olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

1. Plastry piersi indyka zawijamy obustronnie w folię spożywczą i rozklepujemy tłuczkiem na desce na cienkie płaty. Zdejmujemy folię. 2. Posiekane listki świeżej bazylii mieszamy z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
3. Plastry mięsa panierujemy a mące, strzepując jej nadmiar, w rozmąconych jajach i płatkach kukurydzianych z bazylią. Tak przygotowane sznycle smażymy na oleju, na średnio nagrzanej patelni, na złoty kolor z obu stron.
4. Sos z suszonych pomidorów: do naczynia przekładamy jogurt naturalny, pokrojone w drobne paski suszone pomidory, listki świeżej bazylii i starty żółty ser. Wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę.
5. Usmażone sznycle kroimy w grube paski i podajemy z sosem.

Dobra rada: jeśli przyrządzamy sznycel dla dorosłych, możemy je doprawić solą i pieprzem do smaku przed panierowaniem w mące.
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję pliki cookies z tej strony