Programy / Kulinaria / Okrasa łamie przepisy / Okrasa łamie przepisy, odc. 7
  • Okrasa łamie przepisy
  • 24.11.2012
Pieczywo

Gość: Alicja i Franciszek Siteń, Bożena i Mariusz Sekulscy


Chleb żytni Bożeny i Mariusza Sekulskich:

Składniki na cztery 600 gramowe chlebki:


- mąka żytnia razowa 0,7kg/najlepiej ekologiczna/,
- mąka chlebowa typ 750 1,3kg,
- sól kamienna,
-woda.

1. Przygotowanie zakwasu - połowę mąki razowej rozrobić z letnią wodą do konsystencji gęstej śmietany i odstawić w ciepłe miejsce na 1-3 dni, aż zacznie pracować. Potem dodajemy resztę mąki razowej, dolewamy letniej wody i zostawiamy na około 12 godzin.
2. Potem dodajemy 2 łyżeczki soli, 1,3kg mąki chlebowej i tyle letniej wody aby dało się dobrze wyrobić.
3. Po wyrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny tak by podwoiło objętość. Następnie przekładamy do foremek do 3/4 objętości i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1godzinę aż wyrośnie i wypełni foremkę.
4. Pieczemy w dobrze nagrzanym piecu 220°C około 1 godzinę.

Potrawa 1

Hamburger z jagnięciny z żytnimi plackami


Składniki:
• 800g grubo zmielonej jagnięciny z udźca
• 5 ząbków czosnku
• 1 ostra papryczka
• 200g ciecierzycy z puszki
• 4 cebul w łupinach
• 1 cebula obrana
• ½ łyżeczki kminu rzymskiego w ziarnach
• 300g ciasta z maki żytniej na zakwasie
• 1 łyżka czarnuszki • 100g masła
• 2 pomidory
• 4 liście sałaty
• sól, olej
• folia aluminiowa do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Cztery cebule w łupinach zawijamy szczelnie w folię aluminiową i wkładamy do mocno nagrzanego pieca na 40 minut. Wyjmujemy z pieca i wyciągamy z folii, obieramy ze spieczonych łupin.
2. Mielone mięso jagnięce łączymy z drobno posiekanymi: czosnkiem, ostrą papryczką i cebulą. Doprawiamy zmielonym w moździerzu kminem rzymskim. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym formujemy zwilżonymi w oleju rękoma ładne spore kotlety grubości 1,5 cm, wagi około 200g każdy.
3. Z ciasta z mąki żytniej na zakwasie robimy osiem placków, posypujemy czarnuszką, po czym pieczemy na blasze w bardzo mocno rozgrzanym piecu.
4. Kotlety smażymy na patelni bądź pieczemy na grillu na rumiany kolor z każdej strony.
5. W garnku rozpuszczamy masło, doprawiamy posiekanym czosnkiem, posiekaną ostrą papryczką i ziarnami kminu rzymskiego.
6. Na upieczonym placku układamy liść sałaty i plastry pomidorów, na to kładziemy gorący kotlet, a ma kotlecie kawałki upieczonej cebuli, doprawiamy solą, przykrywamy drugim plackiem i polewamy masłem z przyprawami.

Dobra rada: jeśli nie pieczemy własnego chlebka, możemy użyć kupnego, dobrze jest pieczywo przed podaniem podgrzać w piecu lub na grillu.
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję pliki cookies z tej strony