Programy / Kulinaria / Okrasa łamie przepisy / Okrasa łamie przepisy, odc.1
  • Okrasa łamie przepisy
  • 13.10.2012
Polskie jabłka

Gość: Magda Konczewska oraz Romuald Dziuban, Andrzej Majda, Stanisław Wójcik

Potrawa 1

Szarlotka Pani Magdy


Składniki:
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 300g masła
- 1,5kg jabłek (np. antonówki)
- 6 białek jaja
- 1,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

1. Spód z kruchego ciasta: zagniatamy mąkę, cukier puder, 200g masła i żółtka razem, po czym wyrabiamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą, wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, kroimy kulę w cienkie plastry i rozgniatamy cienką warstwą na blachę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 20 minut. Wyjmujemy z pieca i studzimy.
2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę. Wkładamy do garnka z pozostałą częścią masła, dusimy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Studzimy.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym ubijamy dalej, dodając stopniowo cukier.
4. Na upieczony spod wykładamy uduszone jabłka, przykrywamy ubitą pianą z białek, wstawiamy do pieca nagrzanego do 170°C na 10 – 15 minut.

Potrawa 2

Pierś kaczki ze smażonymi jabłkami


Składniki:
- 2 piersi kaczki
- 1 pomarańcza
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 twarde, soczyste jabłka
- 100g masła
- 4 źdźbła trawy żubrowej
- sól, pieprz, olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki. Nie obieramy ze skórki!
2. Pierś z kaczki nacinamy od strony skóry w krateczkę do głębokości mięsa. Od strony mięsa doprawiamy solą, pieprzem i startą skórką pomarańczy. Układamy na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzewamy. Czekamy aż tłuszcz od strony skóry ładnie się wytopi, dorzucamy rozgnieciony czosnek. Przekładamy na chwilę na drugą stronę i lekko podsmażamy. Podsmażone piersi kaczki wkładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do pieca nagrzanego do 180°C na 6 – 8 minut.
3. Na patelni po kaczce układamy pokrojone w ósemki jabłka, dokładamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy trochę masła bądź oleju i smażymy. Jeśli jabłka są dość kwaśne, można dodać łyżeczkę miodu. Wyjmujemy podsmażone jabłka, zostawiając cebulę. Do cebuli dorzucamy źdźbła trawy żubrowej i sok wyciśnięty z pomarańczy. Dokładamy kawałki masła i delikatnie podgrzewamy, poruszając patelnią. Kiedy sos zgęstnieje, dorzucamy jabłka.
4. Upieczone piersi kaczki kroimy na plastry, układamy na półmisku, polewając sosem i obkładając podsmażonymi jabłkami.
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję pliki cookies z tej strony