Programy / Kulinaria / Okrasa łamie przepisy / Okrasa łamie przepisy, odc. 4
  • Okrasa łamie przepisy
  • 03.11.2012
Ziemniaki i ser dojrzewający

Gość: Dorota Siemionowa

Potrawa 1

Zupa krem z ziemniaków z prawdziwkami

Składniki:
• 1kg ziemniaków odmiany aster lub irys
• 1 por
• 1 cebula
• ½ marchewki
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki masła
• 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
• 300g prawdziwków
• 100g orzechów włoskich
• szczypior od dymki
• 1 łyżka ziaren czarnuszki
• 1 łyżka oliwy truflowej
• sól, oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki, cebulę i biała część pora kroimy w kostkę, a marchewkę w nieco drobniejszą. Pokrojone warzywa wrzucamy do gorącego naczynia z oliwą, po czym dusimy stale mieszając przez 5 minut, dorzucamy łyżkę masła. Jeśli trzeba, można podlać odrobiną wody. 2. Podduszone warzywa zalewamy wodą, tak by przykryć powierzchnię warzyw. Gotujemy do miękkości.
3. Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy, dorzucamy łyżkę masła. Kiedy masło się rozpuści dokładamy umyte i pokrojone w grubsze kawałki grzyby. Chwile podsmażamy i dorzucamy przesiekane orzechy włoskie. Doprawiamy sola i białym pieprzem.
4. Ugotowane warzywa miksujemy wraz z wywarem na jednolitą masę, chwile gotujemy. Doprawiamy solą i białym pieprzem.
5. Do głębokich talerzy bądź miseczek nakładamy uduszone prawdziwki, zalewamy zupą, posypujemy posiekanym szczypiorem, ziarnami czarnuszki i kroplami oliwy truflowej.

Dobra rada: możemy użyć świeżych lub rozmrożonych grzybów
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję pliki cookies z tej strony