Programy / Kulinaria / Okrasa łamie przepisy
4:3
Wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie!

Każdy program jest dedykowany regionalnej lub historycznej specjalności. Żeby je odnaleźć wyruszamy na kulinarne wyprawy do wybranych zakątków Polski. Każdy odcinek zaczyna się od przedstawienia „bohatera” - czasem jest to lokalny wyrób, czasem całe danie. Karol Okrasa pokazuje sposób wytworzenia oraz walory smakowe i zdrowotne produktu. Przy okazji zaprezentowane zostaną region i miejscowość. Gościem programu jest zwykle uznana gospodyni, wytwórca miejscowego przysmaku. Rozmawiając o miejscowej kuchni Karol i jego gość przyrządzają pierwszą potrawę, czyli coś prostego i szybkiego. Łatwy w wykonaniu przepis będzie miał szansę trafić na stałe do kulinarnego zestawu każdej gospodyni domowej.

Przygotowywana przez Karola Okrasę druga potrawa będzie autorską propozycją posiłku, przyrządzonego z użyciem regionalnych lub tradycyjnych receptur, ale z produktów dostępnych w zwykłych sklepach. Powstanie danie, które połączy tradycyjne polskie smaki z wymogami nowoczesnego żywienia.

www.kuchnialidla.pl
rozwiń »
    • nowość
    fot. schutter 43

    Karol Okrasa zainspirowany dawnymi barszczami przygotowuje pieczonego łososia z sosem z barszczu białego, sałatkę z buraków i własnoręcznie przyrządzoną białą kiełbasę z gęsi w barszczu na zakwasie z mąki żytniej.

    foto

    Karol Okrasa wyrusza na poszukiwanie roślin, które były przez naszych przodków jadane na przednówku. Używano niegdyś bogatych w białko kwiatostanów leszczyny, pędów młodej pokrzywy, kłącza perzu i wielu innych roślin. W menu programu szaszłyki z łososia z sosem z zielonych pędów żyta, a także wiosenna zupa z pokrzywy z serem korycińskim i okrasą.

    image

    Tym razem Karol Okrasa rusza swoją syrenką do Warszawy. Jak wyglądała kiedyś kuchnia warszawska, co było w niej wyjątkowego i które dania były szczególnie popularne?

    43

    Nasze babcie nie wyobrażały sobie ciast bez odrobiny spirytusu. Alkohol doskonale wyciąga też smaki ziół, a marynowane w jego odrobinie mięso robi się kruche i soczyste.

    foto

    Karol Okrasa wyrusza w okolice Dolnej Wisły, niedaleko Chełmna. Tym razem dostał zaproszenie na tradycyjne cięcie lodu. Głównym składnikiem gotowania będzie nieco zapomniana, ale niezwykle zdrowa i sycąca soczewica.

    image

    Karol Okrasa odwiedza stowarzyszenie, którego misją jest przeciwdziałanie wykluczeniu i marginalizacji osób dotkniętych trudną sytuacją życiową. Naukę gotowania uznano tam za jeden z warunków sprzyjających powrotowi do społeczeństwa.

    43

    Karol Okrasa odwiedza okolice Lidzbarka Welskiego na zaproszenie strażaków z lokalnych Ochotniczych Straży Pożarnych. W menu programu grochówka przyrządzona na wywarze rybnym z chrupiącymi skwarkami z boczku i kawałkami ryby – wszystko doprawione aromatycznymi przyprawami. Drugie danie to bigos – przygotowany na podrobach.

    image

    Karol Okrasa rusza do Torunia. To urokliwe i piękne miasto nad Wisłą słynie głównie z pysznych pierników i urodzonego tu Mikołaja Kopernika. W średniowieczu Toruń był najważniejszym ośrodkiem handlu zbożem i korzeniami, okolica obfitowała w miód, mamy więc mąkę, korzenie i miód wszystko, co potrzebne do stworzenia wspaniałych pierników.

    image

    Karol Okrasa wybiera się do miejscowości Proszowa w Kotlinie Jeleniogórskiej. Tu będzie się starał znaleźć odpowiedź na pytanie: czy tworzenie muzyki jest podobne do tworzenia nowych smaków.

    foto

    Karol Okrasa jedzie w Karkonosze. Kiedy nadchodzi zima, wielu Polaków rusza na ferie i urlopy w góry. Jedni uprawiają sporty zimowe, inni ruszają na szlaki turystyczne, a część wybiera spokojny żywot kuracjusza w uzdrowisku. Ale każdy coś musi zjeść. A jak góry, to może potrawy z jagnięciny czy baraniny?

    image

    Zanim przyszła moda na kuchnię francuską, na polskich stołach królowały niezwykłe połączenia smaków: kwaśnego i słodkiego, doprawione nutami korzennymi. Dziś zapomniane smaki przetrwały w... kuchni żydowskiej.

    image

    Europejska kariera ziemniaka rozwijała się powoli. Na początku jego bulwy zostały uznane za obrzydlistwo. Zalety tego warzywa jako pierwsi odkryli żołnierze.

    fot. Shutterstock

    Karol Okrasa przybył do Starej Jabłonki. Słynny smakosz udowadnia, że jabłka są doskonałym dodatkiem do sandacza i perliczki. Wyrabia się z nich również wyborne konfitury i cydr.

    image

    Karol Okrasa odwiedza Krasnystaw. W miejscowym Muzeum Regionalnym odtworzono dawną kuchnię dworską, gdzie można zobaczyć, jak wyglądało gotowanie w przeszłości.

    43

    Co jedzą konie? Głównie owies i siano, tak więc te dwa składniki staną się kulinarnym wyzwaniem dla Karola Okrasy.

    image

    Polska wigilia to grzyby i ryby. Karol Okrasa łączy te składniki i proponuje zupę ze szczupaka z pulpetami i karpia zapiekanego w cieście francuskim z kapustą i grzybami.

    Fot. TVP

    Karol Okrasa odwiedza gospodarstwo rybackie pod Połańcem. Przygotowuje: uszka z nadzieniem z karpia w barszczu, tatar ze świeżego karpia z sosem szczawiowym oraz gołąbki z mielonego karpia w jarmużu, z suszonymi śliwkami i migdałami w sosie winnym.

    foto

    Karol Okrasa zaprasza na dania z buraka cukrowego. Ten składnik polskiej kuchni popadł w całkowite zapomnienie. W menu programu ciasto z buraka cukrowego z orzechami oraz „spalony” łosoś z pieczonymi burakami cukrowymi.

    foto

    Karol Okrasa zaprasza na dania z kiszonej kapusty. Zobaczymy jak kiedyś kisiło się kapustę w beczkach, a Karol pokaże dwie potrawy inspirowane polskim bigosem.

    foto

    Karol Okrasa wyrusza do krainy sadów nad Dolną Wisłą. Tam śliwkowe powidła smaży się na ognisku w ogromnych miedzianych garach.

    image

    Dojrzały owoc starej odmiany, do tego dobra woda i alkohol, a wszystko to we właściwych proporcjach. Hieronim Błażejak zdradza Karolowi Okrasie, jak przygotować najlepszą na świecie nalewkę.

    foto

    Karol Okrasa odwiedza Puszczę Augustowską. To największy w Polsce obszar leśny. A lasy to nasza największa spiżarnia. W menu programu zupa ze świeżych grzybów z serkiem kozim, jajecznica ze świeżych grzybów z pieczonym topinamburem oraz gulasz z jelenia z czerwonym winem i suszonymi grzybami.

    image

    Zupa z suma i pstrąga z kiszoną kapustą, marynowana pierś z gęsi podana w formie carpaccio z kiszonymi wędzonymi śliwkami, pstrąg smażony nad rzeką w sosie śliwkowym. Jak będą smakować takie dania gotowane na wodzie termalnej?

    image

    300 lat temu mięso drobiowe było rarytasem dostępnym tylko dla wybranych. Na dworze Jana III Sobieskiego gotowanie urosło do rangi sztuki, a na królewskim stole brylował kapłon. Kuchnia barokowa oparta była na kontrastach smakowych i na skrajnych doznaniach.

    foto

    Perliczka, kiedyś w staropolskiej kuchni bardzo lubiana, dziś prawie jest zapomniana. Karol Okrasa pokazuje, jak przygotować ciekawe potrawy z tego szlachetnego drobiu.

    foto

    Karol Okrasa wybiera się do gminy Przytyk, gdzie ponad 30 lat temu rozpoczęto uprawę papryki. W menu programu sałatka z pieczonej na ognisku papryki i wędzonego pstrąga, a także pieczona papryka faszerowana bakłażanem i serem feta oraz królik pieczony z papryką.

    image

    Karol Okrasa udaje się do miejscowości Kurojady, położonej na nad popularną wśród kajakarzy rzeką Wel. Można tu złowić pstrąga i lipienia. W menu programu zupa z pstrąga i borowików, a także pachnący cytryną, imbirem i świeżą kolendrą gulasz oraz pstrąg z boczkiem pieczony na kamieniu w ognisku.

    image

    Karol Okras odwiedza Laski Koszalińskie w poszukiwaniu najlepszych ziemniaków. Mało kto wie, że właśnie na Pomorzu rosną najlepsze w Polsce ziemniaki.

    43

    Karol Okrasa wyrusza do miejscowości Budy, gdzie oprócz gotowania czeka go także praca w polu...

    foto

    Karol Okrasa wybiera się w kulinarną podróż do Gdańska. Tak spotyka się z kapitanem Jerzym Wąsowiczem, który zdradza mu sekretny przepis przywieziony z Polinezji...

    43

    Karol Okrasa przygląda się tradycyjnemu procesowi wyrabiania chleba. Co ciekawe, staropolska kuchnia pełna była przepisów, w których chleba nie traktowano jedynie jako dodatku. Przykładem mogą być pulpety baranie faszerowane... żytnim chlebem.

    image

    Grill z Karolem Okrasą nie będzie nudny, bo pojawią się frytki, ale z marchewki i szaszłyki z indyka. Mistrz kuchni przygotowuje również pyszny koktajl owocowy na jogurcie.

    foto

    Mięso tej ryby jest chude i wyjątkowo zdrowe. W tak ciepłe wakacyjne dni pstrąga możemy przyrządzić na grillu. Okrasa podsunie nam ciekawy pomysł na jego przygotowanie.

    foto

    Cała Polska rozpoczyna sezon grillowania. Na rusztach królują kiełbasa i karkówka. Czy można złamać tradycyjne przepisy i przygotować te specjały inaczej?

    foto

    W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza na wspólne gotowanie z dziećmi w przedszkolu w Roszkach. Jakie potrawy lubią dzieci? Czy maluchy z przedszkola sprawdzą się jako kucharze?

    foto

    Karol Okrasa zaprasza do Krotoszyna na wspólne gotowanie z miejscowym Kurkowym Bractwem Strzeleckim.

    foto

    Karol Okrasa wyrusza do Hajnówki na obrzeżach Puszczy Białowieskiej. Ciągle żywa jest tam tradycja domowego wytwarzania twarogu.

    foto

    Karol Okrasa zaprasza na potrawy z kaczki. A gotować będzie w krasnogrudzkim dworze, gdzie Czesław Miłosz spędzał wakacje w dzieciństwie i w latach młodości.

    foto

    Z jajek przygotować najprostsze w kuchni potrawy jak jaja na twardo czy jajecznicę. Ale można też wyczarować niezwykle wyrafinowane dzieła sztuki kulinarnej. Karol Okrasa zaprasza na potrawy z jaj.

    43

    Karol Okrasa zaprasza na wykwintne potrawy z mięsa dzika. Dlaczego warto jeść dziczyznę? Jak ją najlepiej przyprawić i podać?

    foto

    Tym razem Karol Okrasa rusza swoim wehikułem na Mazury, do Mikołajek. Tam towarzyszy rybakom podczas połowu stynki.

    foto

    W programie gotowanie dla prawdziwych mężczyzn. Będą potrawy energetyczne, sycące, a jednocześnie pełne smaku. Czy drwale, dla których Karol będzie gotował, zaakceptują zaproponowane przez niego menu?

    43

    Karol Okrasa postanowił złamać jeden z naszych kulinarnych przesądów i przekonać wszystkich, że polska wołowina nadaje się nie tylko na rosół. Zobaczcie, jak z pięknej, dojrzałej polędwicy powstają smakowite steki...

    foto

    Karol Okrasa w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji odwiedza Wielkopolskę. To tam w XIX wieku powstały pierwsze na ziemiach polskich spółdzielnie mleczarskie.

    foto

    Tym razem Karol Okrasa zaprasza na spotkanie z kuchnią śląską. Jakie są jej najbardziej charakterystyczne potrawy? Które dania szczególnie sobie cenią mieszkańcy Śląska?

    foto

    W programie Karol Okrasa przyrządza duszoną łopatkę wieprzową w korzennym sosie z warzywami oraz kotlet schabowy z kością i kapustą.

    foto-4x3

    W Europie zachodniej większość spożywanej wieprzowiny to mięso certyfikowane. A jak jest w Polsce? I czy taka wieprzowina jest rzeczywiście lepsza?

    foto

    Karol Okrasa odwiedza gospodarstwo ekologiczne na Mazurach i przyrządza potrawy z lokalnych produktów: pieczone warzywa z sosem jogurtowym, roladki z indyka z pieczonymi burakami i jajecznicę z pieczonymi ziemniakami.

    fot.

    Karol Okrasa zaprasza na prawdziwe polowanie i przekonuje, że mięso z dziczyzny jest smaczne.

    fot.

    Polska jest krajem, gdzie niewiele je się wołowiny. Nikt nie wie, że to mięso wymaga dojrzewania. W odcinku Karol odwiedzi hodowlę krów rzadkiej rasy.

    foto 4x3

    Karola Okrasy przepis na karpia smażonego w panierce z płatków owsianych, orzechów i siekanej pietruszki, pieczonego z ziemniakami oraz marynowanego z jarmużem.

    image

    Karol Okrasa rusza w okolice Lubawy w województwie warmińsko-mazurskim. W tych rejonach od wieków hodowało się drób, zwłaszcza kaczki i gęsi, z których przygotowywano charakterystyczne, regionalne potrawy.

    foto

    Karol Okrasa bierze udział w tradycyjnym świniobiciu. Przygotowuje białą kiełbasę, świerzonkę oraz salceson z grzybami.

    foto

    Karol Okrasa pokazuje, jak wypieka się dobre pieczywo i co można z niego przyrządzić. Jak piecze się chleb w tradycyjnej piekarni, a także w warunkach domowych?

    foto

    Ryby morskie kojarzą nam się przede wszystkim z wakacjami nad Bałtykiem. Karol Okrasa przełamuje ten stereotyp i proponując swoje własne przepisy na dorsza udowadnia, że ryby można jadać codziennie przez cały rok.

    fot.

    Karol Okrasa rusza swoim wehikułem – żółtą Syrenką - w kulinarną podróż. Tym razem w poszukiwaniu świeżej ryby do krainy pstrąga.

    fot.

    Karol Okrasa rusza swoim wehikułem w kulinarną podróż, aby pokazać jakie wspaniałe potrawy można przyrządzić ze zwykłych ziemniaków.

    image

    Karol Okrasa rusza swoim wehikułem w kulinarną podróż, aby pokazać, jak przyrządza się wędzony twaróg.

    fot.

    Wędliny tylko na półmisek i do kanapek? Niekoniecznie. O tajnikach wędzenia mięsa i o tym, po czym rozpoznać prawdziwą kiełbasę, opowiada Karol Okrasa.

    image

    W tym odcinku Karol Okrasa rusza w kulinarną podróż na spotkanie z polskimi jabłkami. Gdzie można znaleźć najlepsze i najbardziej dorodne okazy?

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję pliki cookies z tej strony