Programy / Kulinaria / Okrasa łamie przepisy / Ziemniaki i dojrzewający ser
  • Okrasa łamie przepisy
  • Ziemniaki i dojrzewający ser
Ziemniaki i ser dojrzewający

Gość: Dorota Siemionowa

Potrawa 1

Zupa krem z ziemniaków z prawdziwkami

Składniki:
• 1kg ziemniaków odmiany aster lub irys
• 1 por
• 1 cebula
• ½ marchewki
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki masła
• 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
• 300g prawdziwków
• 100g orzechów włoskich
• szczypior od dymki
• 1 łyżka ziaren czarnuszki
• 1 łyżka oliwy truflowej
• sól, oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki, cebulę i biała część pora kroimy w kostkę, a marchewkę w nieco drobniejszą. Pokrojone warzywa wrzucamy do gorącego naczynia z oliwą, po czym dusimy stale mieszając przez 5 minut, dorzucamy łyżkę masła. Jeśli trzeba, można podlać odrobiną wody. 2. Podduszone warzywa zalewamy wodą, tak by przykryć powierzchnię warzyw. Gotujemy do miękkości.
3. Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy, dorzucamy łyżkę masła. Kiedy masło się rozpuści dokładamy umyte i pokrojone w grubsze kawałki grzyby. Chwile podsmażamy i dorzucamy przesiekane orzechy włoskie. Doprawiamy sola i białym pieprzem.
4. Ugotowane warzywa miksujemy wraz z wywarem na jednolitą masę, chwile gotujemy. Doprawiamy solą i białym pieprzem.
5. Do głębokich talerzy bądź miseczek nakładamy uduszone prawdziwki, zalewamy zupą, posypujemy posiekanym szczypiorem, ziarnami czarnuszki i kroplami oliwy truflowej.

Dobra rada: możemy użyć świeżych lub rozmrożonych grzybów
Potrawa 2

Zapiekanka z ziemniakami i łososiem


Składniki:
• 600g oczyszczonego fileta z łososia bez skóry
• 1 – 2 ostre papryczki
• 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
• 1 cytryna
• 5 – 6 liści pokrzywy
• 1 łyżka ziaren kminu rzymskiego
• 1 kg ziemniaków odmiany irga
• 4 czerwone cebule
• 2 czerwone papryki
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
• 200ml gęstej kwaśnej śmietany
• 1 łyżka musztardy
• 3 filety anchois
• sól, oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Filet z łososia, dokładnie oczyszczony z ości, kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miseczki. Przygotowujemy marynatę z posiekanej ostrej papryczki, startej skórki z cytryny, roztartych ziaren kminu rzymskiego, wymytych i posiekanych liści pokrzywy, soli i oliwy. Dokładnie mieszamy z rybą, odstawiamy na 10 – 15 minut.
2. Ziemniaki kroimy w kostkę i dokładnie myjemy, aby wypłukać skrobię z powierzchni. Wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą i dusimy, doprawiając solą, białym pieprzem i roztartymi ziarnami kminu rzymskiego. Podduszone ziemniaki przekładamy do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego oliwą i wyłożonego przekrojonymi na pół liśćmi pora.
3. Cebule kroimy w podobną co ziemniaki kostkę, przesmażamy na oliwie aż się zeszkli, przekładamy do żaroodpornego naczynia na ziemniaki.
4. Paprykę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki, na oliwie przez kilka sekund przesmażamy czosnek i dorzucamy paprykę. Dusimy, podlewając odrobiną wody i doprawiając solą, białym pieprzem i startą skórką z cytryny. Przekładamy na ziemniaki i cebulę.
5. Na podduszone warzywa, przekładamy zamarynowanego łososia, posypujemy gruboziarnistą solą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na 15 minut.
6. Przygotowujemy sos: do miski wlewamy kwaśną śmietanę, musztardę, posiekane filety anchois, posiekaną ostrą papryczkę, startą skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
7. Upieczoną zapiekankę polewamy sosem i podajemy na stół.

Dobra rada: możemy użyć do tej zapiekanki innej ryby, ważne aby dokładnie oczyścić ją z ości.
Potrawa 3

Ziemniaki pieczone w ognisku z sosem serowym i pstrągiem


Składniki:
• 600g ziemniaków
• 200ml kwaśnej gęstej śmietany
• 150g sera twarogowego
• 100g sera dojrzewającego
• 1 wędzony pstrąg
• 50g masła
• sól, pieprz
• folia aluminiowa do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie umyte ziemniaki ze skórką kroimy w plastry grubości 1,5cm, układamy na foli wysmarowanej masłem, dokładnie zawijamy i wkładamy do gorącego popiołu w ognisku. Trzymamy 35 – 40 minut.
2. Do miski przekładamy śmietanę, pokruszony ser twarogowy, starty na drobnych oczkach ser dojrzewający, posiekany czosnek i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut.
3. Wędzonego pstrąga obieramy ze skórki i dokładnie usuwamy ości, aby uzyskać ładne kawałki czystego mięsa.
4. Upieczone ziemniaki wyjmujemy z folii, okraszamy sosem serowym i kawałkami wędzonego pstrąga.

Dobra rada: tak przygotowane ziemniaki w foli możemy także upiec w piekarniku, nie tylko w ognisku.
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję pliki cookies z tej strony