Programy / Kulinaria / Okrasa łamie przepisy / Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe
  • Okrasa łamie przepisy
  • Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe
Karol zatrzymuje się na terenie dawnego folwarku w Wąsowie. Ten majątek był w latach trzydziestych XX wieku uznawany za najnowocześniejszy w całej środkowej Europie. Dziś to siedziba rodzinnego gospodarstwa agroturystycznego. Taka historia miejsca to doskonały pretekst, aby Karol wziął na swój kulinarny warsztat danie, mające swoje miejsce zarówno w kuchni niemieckiej jak i wielkopolskiej. Ta jednogarnkowa potrawa to tzw. z niemiecka eintopf lub w nieco spolszczonej wersji ajntopf czy też rumpuć. Ma ona formę gęstej zupy, gulaszu lub potrawki. Karol gotuje trzy dania, wykorzystujące lokalną tradycję kulinarną. Pierwszą potrawą jest cielęcina w pomidorach z ziemniakami. Druga propozycja to pulpety z kaczki w kapuście ze śliwkami, a trzecia pieczone na blasze plastry ze steku bavette podane z sałatką ziemniaczaną.
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję pliki cookies z tej strony