Programy / Kulinaria / Okrasa łamie przepisy / W czarnej kuchni
  • Okrasa łamie przepisy
  • W czarnej kuchni
Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na kulinarną wyprawę do Kadzidłowa w okolice Mikołajek. Od kilku lat w tym miejscu działa niewielkie muzeum etnograficzne prowadzone przez pana Krzysztofa i jego żonę. Gospodarze uratowali przed ruiną i dewastacją kilka starych mazurskich budynków drewnianych, które przenieśli z okolicznych wiosek i starannie odrestaurowali. Perłą osady jest mazurska chata podcieniowa z początku XIX wieku. Ale tym co zainteresowało Karola jest działająca w tej chacie, pieczołowicie odtworzona tzw. czarna kuchnia. Takie kuchnie funkcjonowały na Mazurach, ale też w innych rejonach Polski, do połowy XIX wieku. Wówczas wyparły je kuchnie angielskie z żeliwną płytą i fajerkami. W czarnej kuchni, czyli rozszerzonej do wielkości małego pomieszczenia podstawy komina gotowało się na żywym ogniu. Karol przygotuje jedno z dań, korzystając z takiej właśnie czarnej kuchni. Karol przygotuje dwa dania inspirowane starymi mazurskimi recepturami. Pierwszą potrawą będzie karkówka duszona w kapuście, w żeliwnym kociołku na żywym ogniu. Drugą propozycją będą ziemniaczane kluski z nadzieniem z białej surowej kiełbasy, podane z sosem z piwa i cebuli.
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję pliki cookies z tej strony