Programy / Kulinaria / Okrasa łamie przepisy / Mazurskie pasztety
  • Okrasa łamie przepisy
  • Mazurskie pasztety
W tym odcinku Karol Okrasa wyruszył na Mazury do Starych Jabłonek w pobliżu Ostródy. Odwiedził swojego przyjaciela, szefa kuchni w miejscowym hotelu, który słynie z wyrobu doskonałych pasztetów. Choć pasztety przyrządzano ponoć już w starożytnym Rzymie, to od XVI wieku najsłynniejsi pasztetnicy, czyli kucharze specjalizujący się w pasztetach pochodzili z Francji. Sprowadzano ich na dwory całej ówczesnej Europy, także na dwory polskich możnowładców i szlachty. Ale pasztety powoli trafiały pod strzechy i dziś trudno sobie wyobrazić półmisek zimnych wędlin bez smakowitych plastrów domowego pasztetu. Pasztety przygotowuje się z różnych rodzajów mięs, podrobów, ryb, serów i warzyw. Wegetarianie mogą jeść jarskie pasztety z roślin strączkowych, a miłośnicy rybnych smaków z owoców morza. A w programie, Karol i jego gość gotują pasztety oparte o tradycyjne mazurskie składniki. W pięknej scenerii jeziora Szeląg Mały Karol gotuje trzy pasztety. Pierwszym będzie wędzony pasztet z dziczyzny, z łopatki jeleniej i wędzonego podgardla wieprzowego aromatyzowany mazurskimi podgrzybkami. Druga propozycja to pasztet ze świeżych mazurskich ryb z sosem z kaparów i jabłek. Trzeci pasztet jest z kaczki, z dodatkiem musu z jabłek i cebuli.
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję pliki cookies z tej strony