Programy / Kulinaria / Okrasa łamie przepisy / Pochodzenie ma znaczenie
  • Okrasa łamie przepisy
  • Pochodzenie ma znaczenie
Karol Okrasa opowiada o wybranych produktach spożywczych posiadających oznakowanie Chronione Oznaczenie Geograficzne. Takie oznaczenie mówi nam, konsumentom, że dany produkt lub potrawa są wytwarzane w danym regionie w sposób tradycyjny, co ma decydujący wpływ na jakość i smak, a ich nazwa jest chroniona prawem. Takie chronione produkty w naszym kraju, to między innymi oscypek, miód kurpiowski, truskawka kaszubska czy ser koryciński.

Karol przygotowuje trzy dania oparte o produkty wytwarzane tradycyjnie i takie posiadające Chronione Oznaczenie Geograficzne:  hamburger z sosem ze świeżego ogórka i wielkopolskim serem smażonym, zupę krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek oraz  kiełbaski z wołowiny i jabłek podane w sosie z buraczków z miodem.

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję pliki cookies z tej strony