Programy / Kulinaria / Okrasa łamie przepisy / Wigilijne tradycje
  • Okrasa łamie przepisy
  • Wigilijne tradycje
W Muzeum Wsi Radomskiej wigilijne zwyczaje i tradycje. Jak wyglądał świąteczny wystrój polskiej chaty na Mazowszu, zanim jeszcze w polskich domach zaczęła królować choinka? Jeszcze do lat 30-tych dwudziestego wieku, w wiejskich chałupach zamiast choinki, u powały wisiał „podłaźnik”, podłoga wyścielona była sianem, a w rogach izby stały snopy zboża. Poznamy też lokalne potrawy wigilijne, jak choćby „zawijoki”, czyli rodzaj gołąbków z kaszy z grzybami zawijanych w liście ukiszonej w całych główkach kapusty. Takie potrawy pokazują Karolowi gospodynie z Zespołu Ludowego „Sobótka” z Czarnolasu.
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję pliki cookies z tej strony