Programy / Kulinaria / Okrasa łamie przepisy / Indyk na polskim stole
  • Okrasa łamie przepisy
  • Indyk na polskim stole
W kolejnej wyprawie kulinarnej Karola Okrasy zaprosi widzów na spotkanie z mięsem indyka. Obecnie jest to trzecie w kolejności najbardziej popularne wśród Polaków mięso. Ale też najkrócej obecne na polskim stole. Indyki nieznane były w Europie przed odkryciem Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Pojawiły się w naszym kraju dopiero w XVI wieku i na początku były raczej ptakami ozdobnymi w parkach biskupów i możnowładców. Ale już w pierwszej drukowanej polskiej książce kulinarnej czyli w Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego pojawia się indyk. Brakuje w niej jeszcze przepisów na dania stricte z mięsa indyczego, ale jest on już umieszczony w spisie produktów niezbędnych do prowadzenia porządnej pańskiej kuchni. W wydanej sto lat później książce Wojciecha Wielądki indyk występuje już w 15 przepisach, co świadczy o rosnącej popularności tego drobiu. A warto po mięso z indyka sięgać, bo chwalą je zarówno dietetycy z uwagi na niską kaloryczność i wysoką zawartość składników odżywczych, jak i kucharze z uwagi na walory smakowe tego mięsa. Karol przygotuje trzy propozycje potraw z indykiem w roli głównej. Pierwszą będzie indyk z limonką, masłem i gruszkami, drugą orientalna zapiekanka z piersi indyczych i makaronu. A trzecia propozycja to indyk pieczony w całości na ruszcie. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję pliki cookies z tej strony