Programy / Kulinaria / Okrasa łamie przepisy / Kozie sery w Ogrodzieńcu
  • Okrasa łamie przepisy
  • Kozie sery w Ogrodzieńcu
Karol Okrasa zaprasza na kulinarną wyprawę do Ogrodzieńca. Od wieków na górzystych łąkach hodowano tu kozy, a kozie mleko, mięso i sery stanowiły ważny element miejscowej kuchni. Właśnie kozie sery są kulinarnymi bohaterami programu. Znajoma Karola, która na co dzień jest szefem kuchni w miejscowym hotelu i swoją kuchnię oparła na lokalnych produktach, dzieli się z nim swoją wiedzą na ich temat. Co ciekawe, odmian produkowanych na terenie Jury serów kozich jest wiele, niektóre z nich dojrzewają nawet 4 lata, czyli dłużej niż sławny włoski parmezan. Okrasa przygotowuje trzy dania z użyciem serów: polędwicę z jelenia marynowaną w soli i cukrze, podaną z kozim serem; makaron z borowikami, dynią i długo dojrzewającym kozim serem; placki z ciecierzycy z kozim serem, pomidorami i szpinakiem.
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję pliki cookies z tej strony