Programy / Kulinaria / Makłowicz w podróży / Macedonia – Stare wino
  • Makłowicz w podróży
  • Macedonia – Stare wino
Historia Macedonii jest powodem do chwały dla jej mieszkańców, mimo że dzisiejszych Macedończyków trudno uznać za potomków Aleksandra Wielkiego. Tradycje uprawy winorośli na tych ziemiach sięgają 13. wieku przed Chrystusem i nadal są pielęgnowane. Obecnie prywatne winnice i winiarnie, zaniedbane w okresie socjalistycznej Jugosławii, przeżywają rozkwit. W jednej z nich krytyk kulinarny z Krakowa degustuje miejscowe szczepy – m.in. stanuszina, vranec, prokupec, temjanika – i łączy je z tradycyjnymi macedońskimi potrawami, takimi jak słynna fasola Tavče gravče, faszerowane papryczki, pieczone bakłażany, pindżur, Turli tava czy tarator.
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję pliki cookies z tej strony