Programy / Kulinaria / Okrasa łamie przepisy / Gotowanie w przedszkolu
  • Okrasa łamie przepisy
  • Gotowanie w przedszkolu
Gotowanie w przedszkolu

Goście: Nina Szuniewicz, Grażyna Kubiak oraz dzieci z przedszkola w Roszkach

Potrawa 1

Sznycel z indyka w płatkach kukurydzianych z sosem z suszonych pomidorów


Składniki:
• 6 plastrów z piersi indyka
• 2 jaja
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 szklanka płatków kukurydzianych
• 1 pęczek świeżej bazylii
• 200 ml jogurtu naturalnego 
• 100 g suszonych pomidorów
• 100 g żółtego sera
• sól, pieprz, olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

1. Plastry piersi indyka zawijamy obustronnie w folię spożywczą i rozklepujemy tłuczkiem na desce na cienkie płaty. Zdejmujemy folię. 2. Posiekane listki świeżej bazylii mieszamy z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
3. Plastry mięsa panierujemy a mące, strzepując jej nadmiar, w rozmąconych jajach i płatkach kukurydzianych z bazylią. Tak przygotowane sznycle smażymy na oleju, na średnio nagrzanej patelni, na złoty kolor z obu stron.
4. Sos z suszonych pomidorów: do naczynia przekładamy jogurt naturalny, pokrojone w drobne paski suszone pomidory, listki świeżej bazylii i starty żółty ser. Wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę.
5. Usmażone sznycle kroimy w grube paski i podajemy z sosem.

Dobra rada: jeśli przyrządzamy sznycel dla dorosłych, możemy je doprawić solą i pieprzem do smaku przed panierowaniem w mące.
Potrawa 2

Domowa pizza z szynką, oliwkami i bazylią


Składniki:

Ciasto:
• 800 g mąki pszennej
• 200 g mąki razowej
• 14 g drożdży instant
• 4 łyżki oliwy
• 550 ml ciepłej wody
• ½ łyżeczki soli

Sos pomidorowy:
• 1 pęczek świeżej bazylii
• 2 łyżki masła
• 2 ząbki czosnku
• 800 g pomidorów z puszki

Dodatki:
• 200 g zielonych oliwek
• 10 plasterków szynki
• 200 g startego sera mozzarella
• sól, pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:


1. Ciasto na pizze: w misce mieszamy oba rodzaje mąki, drożdże, sól, dolewamy wodę i oliwę. Staranne mieszamy, a potem wyrabiamy ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta formujemy kule i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
2. Sos do pizzy: do nagrzanego naczynia wlewamy łyżkę oliwy, podsmażamy posiekane ząbki czosnku i listki świeżej Bazyli, dorzucając masło. Po chwili, gdy czosnek odda aromat wlewamy pomidory z puszki. Dusimy sos na wolnym ogniu aż zredukuje się do połowy objętości i stanie się gęsty.
3. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i na posypanej mąką desce formujemy okrągłe placki, grubości 4 – 5 mm, z niewielkim brzegiem. Środek smarujemy przestudzonym sosem, układamy porwane w małe kawałki plastry szynki, pokrojone na mniejsze części oliwki, liście bazylii, posypujemy startym serem mozzarella.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut.
5. Upieczone pizze kroimy na kawałki.

Dobra rada: na pizze możemy też ułożyć inne dodatki, takie jakie lubimy: plastry salami, filety anchois, owoce morza, pieczarki, karczochy z zalewy, sery niebieską pleśnią, suszone pomidory, liście szpinaku, etc.
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję pliki cookies z tej strony